Перець

    Перець чорний найбільш відома і сама універсальна спеція з тих, що  існують у всьому світі, має сильний гострий смак і тонкий аромат, це плід плетучого куща перцю. Чорний перець додають до перших, других страв, підливам, салатам, стравам з овочів і рису.

Родом чорний перець з Індії, а те місце, де його знайшли вперше, завжди називалося «землею перцю». Ліана довжиною до 15 метрів росте на прибережній смузі і представляє чималий інтерес для любителів гострих страв. Цінність чорного перцю в тому, що кінцевий продукт його обробки - це висушені плоди. Як відомо, всі корисні речовини будь-якої рослини сконцентровані саме в його плодах - вітаміни, мікроелементи, ефірні олії та інше. Такий концентрат корисностей є і в чорному перці - як в горошину, так і в молотом.

Перші європейці, котрі познайомилися з цією спецій, були вражені її властивостями - це були воїни Олександра Македонського. Вони приписували перцю чудодійні властивості, вірили в його цілющу силу, приправляли їм всі страви. Стародавня Греція і Давній Рим охоче купували в Індії перець, у свій час він навіть був на вагу золота. На Русі перець використовували в тому числі для випічки кондитерських виробів - пряників і печива. В даний час цю пряність вирощують на спеціальних плантаціях.